Jongdementie zoals het echt is … Zijn het de beelden die je op televisie ziet? Is het echt alles wat een partner van een persoon met jongdementie je laat zien? Zijn er echt voorzieningen die alles inzetten op jongdementie als thuis wonen niet meer haalbaar is ? Heb je een idee van het kostenplaatje, nog maar te zwijgen over de mentale impact op een gezin ? Ik weet dat de realiteit totaal anders is. En ja, ik weet het … niemand zit te wachten op een negatieve blog. Maar mensen, we zitten in 2022 en zoals jullie de laatste dagen weer volop in het nieuws konden zien, gaat de kans om dementie te krijgen de komende jaren enorm toenemen! Is het dan niet hoog tijd voor een wake-up call ? We moeten nu inzetten op verandering want die persoon met (jong)dementie kan jij of ik zijn. En nu denk je misschien : wat kan ik daaraan veranderen ? Wel, ik kan je zeggen dat je een wereld van verschil kan zijn voor een persoon met dementie, voor hun partner, mantelzorger, hun kinderen.
Ik ga jullie dus enkele ideetjes geven wat jullie kunnen betekenen in dit hele verhaal :
- Spreek over een persoon met dementie en niet over de dementerende. Een kleine nuance om aan te geven dat mensen met (jong)dementie veel meer zijn dan hun ziekte alleen.
- Ken je iemand in je familie, je vriendenkring, in je buurt iemand met (jong)dementie, ga eens voorstellen om bij te springen (een wandeling, een lekkere maaltijd, een luisterend oor, …)
- Misschien zie jij het wel zitten om vrijwilliger te worden ? Je hebt enkel een warm hart nodig …
- Werk je in de zorg ? Bekijk een persoon met (jong)dementie als volwaardig. Geef hen warmte en wat van je tijd. Weet dat ze enkel nog thuis kennen en dat alles wat de zorg biedt voor hen beangstigend is en steeds weer nieuw. Omarm hen, geef hen een lieve blik, een schouderklopje, een vriendelijk woord, je hand, …
- Maak in je zorginstelling plaats voor mantelzorgers van personen met (jong)dementie. Zij zijn je beste gids in warme zorg en weten als geen ander hoe je best met hun partner/vader/moeder omgaat. Geef hen de tijd die hen nog samen rest. Ja, ook in Coronatijd !
- Steun een project van een organisatie voor (jong)dementie. Hier kunnen weer leuke activiteiten of ondersteuningen mee aangeboden worden.
- Informeer je wat (jong)dementie met een persoon doet. Misschien kan je dan begrip opbrengen voor de handelingen die voor ons misschien niet vanzelfsprekend zijn, maar in hun wereld dagelijkse realiteit zijn.
Heb je vragen dan kan je steeds contact opnemen met de verschillende organisaties rond (jong)dementie in je buurt.
Dit bieden wij met Over de Brug:
- maandelijks een 4tal leuke activiteiten voor mensen met jongdementie en hun mantelzorgers
- 1x per maand zijn we present in Jerry’s Labyrint om je vragen rond (jong)dementie te beantwoorden of te helpen zoeken naar logistieke oplossingen
Alle info kan je vinden op www.overdebrug.be.
Vragen rond Jerry’s Labyrint kan je sturen naar saskia@overdebrug.be.
Algemene vragen rond dementie, deelname aan onze activiteiten : info@overdebrug.be.
Wil je graag vrijwilliger worden bij ons: info@overdebrug.be